Με ένα άλμα από τα 4Ρ στα 4C του Marketing

Αρχική / Νέα / Με ένα άλμα από τα 4Ρ στα 4C του Marketing
20Ιαν

Το Marketing και οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν μπεί για τα καλά στη ζωή μας. Μόλις κάποιος ξεκλειδώσει την πόρτα του Marketing βρίσκει μπροστά του τη γνωστή φόρμουλα που μεταξύ μας ονομάζουμε τα 4P (product, price, place, promotion). Σε αναφορά που έκανε ο Καθηγητής Bob Lauterborn του University of North Carolina πρότεινε την αντικατάσταση των 4P με τα 4C.
Τα 4C είναι Consumer wants and needs (ανάγκες και επιθυμίες του πελάτη), Cost to satisfy (κόστος ικανοποίησης), Convenience to buy (ευκολία στην αγορά), Communication (επικοινωνία).
Την άποψη αυτή την υποστηρίζει, διότι η φόρμουλα με τα 4Ρ είναι η αιτία που στην Αμερική αποτύχανε περίπου 12.000 καινούργια προϊόντα, δηλαδή το 80% των προϊόντων που λανσαρίστηκαν την προηγούμενη χρονιά.
Ο Δρ. Bob Lauterborn δήλωσε πως κανείς πλέον δεν μπορεί να αναπτύξει καταναλωτικά προϊόντα και να προσπαθεί να τα πουλήσει μαζικά. Πρέπει να βλέπεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών, με σκοπό να προσεγγίσεις μικρές ομάδες ατόμων με στόχο την πιο εύστοχη αγορά, αυτό δίνει στο προϊόν πιο μεγάλο κύκλο ζωής.
Δεύτερον, πρέπει οι εταιρείες να συνειδητοποιήσουν ότι όταν μιλούν για τιμή, η τιμή μεταφράζεται σε χρήματα, άρα θα πρέπει να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον καταναλωτή και όχι στα επίπεδα που επιθυμεί η εταιρεία.
Τρίτον, οι εταιρείες πρέπει να βρουν την ευκολία με την οποία μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει το προϊόν και όχι τον τόπο που θα μπορεί να το προμηθευτεί. Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν τα ψώνια τους δια καταλόγου ή δια διαδικτύου ή ακόμα και από το τηλέφωνο. Άρα πρέπει η διανομή να είναι σε σημεία που επιθυμεί ο καταναλωτής για να μπορέσει με ευκολία να τα προμηθευτεί.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί, είναι η έννοια της προώθησης με δίαυλο την επικοινωνία. Η επικοινωνία απαιτεί αμφίδρομη συναλλαγή ανάμεσα στον πωλητή και τον καταναλωτή ιδιαίτερα σήμερα που ισχύει «η δημοκρατία του καταναλωτή.»
Όλα τα παραπάνω έχουν εισβάλει στη ζωή μας από τα τέλη του 2017 και γίνεται τη σχετική αναφορά για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι έμπειροι!

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Επικοινωνία

Γεωργακόπουλος Ηλίας

Δήμητρος 10, 19200, Ελευσίνα

Follow Us:
Follow Us:

Newsletter

Στείλτε το E-mail σας και μείνετε ενήμεροι για τις υπηρεσίες μας

Copyright © 2020 All rights reserved. Developed by IGPROFIT.

Privacy Policy     |      Terms